Zondak

Bij ongeveer een op de zes zonnepanelenbezitters zijn fouten te ontdekken in de energierekening.

Dit blijkt uit een steekproef van Gaslicht.com, zo meldt de Telegraaf. De schade voor eigenaren van zonnepanelen kan oplopen tot wel honderden euro’s. Eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis, onder 1549 van haar leden (met én zonder zonnepanelen) wees uit dat er wel vaker wat misgaat bij het opstellen van de energierekening. Vijf procent van de ondervraagden ontdekten in het afgelopen jaar een fout in hun energierekening.

HotSwitch heeft dit probleem al enige weken terug op haar website vermeld. Naar aanleiding van dit onderzoek besloot Gaslicht.com een steekproef te doen onder haar eigen leden. Hieruit bleek dat het probleem zich zelfs vaker voordoet bij zonnepanelenbezitters: 1 op 6.

Salderingsregeling

De fouten die worden gemaakt variëren sterk. Zo wordt de salderingsregeling vaak vergeten of wordt er teveel belasting geheven. Verder worden er fouten gemaakt bij het berekenen van het dal- en piektarief.

Fouten rechtgezet

Dat het onderzoek van Vereniging Eigen Huis niet uit de lucht is gegrepen, bleek uit het feit dat bij 72 procent van de leden de fout werd rechtgezet door de energieleveranciers in kwestie. ”Er was hier dus echt wat aan de hand”, zegt Manon van Essen, woordvoerster van VEH, tegenover de Telegraaf. “Nu heeft 5 procent een fout gesignaleerd, maar grote kans dat het werkelijke aantal fouten veel hoger is. Veel mensen kijken niet goed naar de rekening, of weten niet waar ze op moeten letten. Zeker als iemand zonnepanelen heeft, is het bekijken van de rekening bijna niet te doen.”

Verschillende partijen, waaronder Vereniging Eigen Huis en Gaslicht.com, roepen energieleveranciers daarom op om hun energierekeningen inzichtelijker te maken. Consumenten worden aangeraden om hun energierekening goed te blijven controleren.