Geld toe bij laag energieverbruik – Energiebesparing loont

Energiebesparing loont. Huishoudens die weinig energie verbruiken kunnen bij veel leveranciers geld toe krijgen.

Het is iets dat weinig mensen weten: wie jaarlijks minder dan ongeveer 350 kubieke meter gas of 700 kilowattuur (kwh) elektriciteit verbruikt hoeft daarvoor bij veel energiemaatschappijen geen cent te betalen. De eindafrekening kan zelfs resulteren in een winst die kan oplopen tot 100 euro per jaar.

Energiebelasting

In Nederland wordt sinds jaar en dag belasting geheven op energie. Met energiebelasting wil de overheid stimuleren dat iedereen zo slim en duurzaam mogelijk met energie omgaat. De prijs voor 1 kwh elektriciteit bestaat zelfs voor 62 procent uit energiebelasting en per kubieke meter gas voor meer dan 35 procent. De energienota van een gemiddeld huishouden bedraagt 1888 euro. Daarvan bestaat 970 euro uit energiebelasting.

Ter tegemoetkoming krijgt elk huishouden vermindering energiebelasting, tot vorig jaar ‘heffingskorting’ geheten. Dit bedrag is voor alle aansluitingen gelijk en bedraagt 376,08 euro per jaar.

Ook mensen met een laag energieverbruik krijgen dit volledige bedrag terug. Hierdoor kan het gebeuren dat ze geld overhouden aan hun energiegebruik.

Voordeel

De regeling is vooral interessant voor consumenten die alleen elektriciteit afnemen en daarnaast bijvoorbeeld stadsverwarming hebben, zegt Sanne de Jong, woordvoerder van energievergelijker gaslicht.com. ,,Het is met name lonend voor mensen die vaak op reis zijn of de winters elders doorbrengen.’’

Maar ook kleine huishoudens die wel vaak thuis zijn kunnen er in toenemende mate voordeel bij hebben. Gemiddeld verbruikt een eenpersoonshuishouden 2000 kwh elektriciteit per jaar. Door zuinige led-lampen en andere duurzame apparaten kan die doorsnee hoeveelheid behoorlijk worden verminderd.

Bij de goedkoopste energieleverancier kan gratis 820 kwh per jaar worden afgenomen blijkt op de site gaslicht.com. ,,Kleine huishoudens die zuinig zijn in hun energieverbruik kunnen zo ook optimaal profiteren van de vermindering energiebelasting’’, beaamt De Jong.

Zonnepanelen

Wie door energiebesparing niet het gewenste resultaat bereikt kan altijd nog zonnepanelen op het dak installeren. Vanwege het duurzame karakter is zonne-energie helemaal gevrijwaard van energiebelasting. De Jong. ,,Wie zonne-energie opwekt en netto meer teruglevert heeft zowel recht op een terugleververgoeding als op vermindering energiebelasting.’’

Deze salderingsregeling voor zonne-energie is in elk geval nog geldig tot en met 2020. Het is onduidelijk of salderen daarna mogelijk blijft.

 

Lees het volledige artikel

Zonnepanelen dakcheck

De jaarlijkse overstap weer achter de rug. Prima verlopen!
Erik H
Overgestapt van Eneco naar Greenchoice in 2015 en het bevalt tot nu toe uitstekend. Overstap was zo geregeld, alles ging automatisch en de nieuwe Website van Greenchoice met handige app is prima om alles in de gaten te houden.
Michiel
Ik vind dat er te weinig aan stimulatie voor groene energie gedaan wordt door onze overheid, kan dit alleen maar aanmoedigen.
J Kuiper