Meterstanden, Waarvoor dienen ze?

Meterstanden zijn er om uw verbruik van stroom en gas te registreren. Op basis van uw meterstanden wordt er gekeken wat u jaarlijks daadwerkelijk aan energie verbruikt. Daarop wordt u energierekening gebaseerd. De elektriciteitsmeter en gas meter vindt u vaak in de meterkast van uw woning.


HotSwitch-meter


Wanneer moet u meterstanden doorgeven?
Uw energieleverancier kan op verschillende momenten u meterstanden opvragen. De meeste gebruikelijke momenten zijn:

  • Aan het begin van een nieuw energiecontract
  • Bij een verhuizing
  • Wanneer een leverancier daar om vraagt
  • Na ca. 12 maanden energieverbruik (voor de jaarafrekening)

U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw meterstanden doorgeeft en dat ze netjes worden genoteerd door uw energieleverancier. Doet u dit niet, dan worden uw meterstanden geschat. Dat kan betekenen dat uw voorschotbedrag te hoog of te laag wordt geschat. Met alle gevolgen van dien. Met de komst van de digitale meter wordt het makkelijker voor een energieleverancier om de meterstand uit te lezen. Maar nog niet iedereen heeft een digitale meter.


Heeft u uw meterstanden bij de hand? Dan kunt u makkelijk uw verbruik uitrekenen. Aan de hand van uw jaarverbruik kunt u een energieprijs berekenen.

 

Zonnepanelen dakcheck

De jaarlijkse overstap weer achter de rug. Prima verlopen!
Erik H
Overgestapt van Eneco naar Greenchoice in 2015 en het bevalt tot nu toe uitstekend. Overstap was zo geregeld, alles ging automatisch en de nieuwe Website van Greenchoice met handige app is prima om alles in de gaten te houden.
Michiel
Ik vind dat er te weinig aan stimulatie voor groene energie gedaan wordt door onze overheid, kan dit alleen maar aanmoedigen.
J Kuiper