Wat is salderen van stroom en hoe werkt het

Wat is salderen van stroom en hoe werkt het terugleveren van stroom? In Nederland is het, in tegenstelling tot veel andere landen, toegestaan om de door u zelf teveel opgewekte stroom terug te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dit heet dus terugleveren of salderen.


Hotswitch-dakmetpanelen


Wat is salderen?

Het klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Salderen komt op het volgende neer: op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Daarvan wordt de energie die u heeft teruggeleverd afgetrokken. Zo simpel werkt salderen.


Belangrijk om te weten over salderen:

  • Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er zit een bovengrens aan, dit heet de salderingsgrens. Deze grens is gelijk aan uw eigen verbruik. Als u dus bijvoorbeeld 3500 kWh per jaar verbruikt mag u voor 3500 kWh aan energie zelf opwekken en salderen.
  • U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee de leverancier u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk.
  • Salderen is verplicht bij wet. Alle energieleveranciers moeten uw opgewekte energie verplicht salderen.

Op Hotswitch.nl vind u een overzicht van de top 10 groene energiebedrijven die het terugleveren en salderen eenvoudig en goed geregeld hebben. Uiteraard is de hoogte van het energietarief een belangrijk onderdeel bij uw keuze voor een energieleverancier, maar service, eerlijkheid en gebruikersgemak is  eigenlijk net zo belangrijk. Daarom bent u bij Hotswitch.nl aan het juiste adres om op al deze onderwerpen een goede vergelijking te maken want wij controleren alle kleine lettertjes voor u, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.


Wat is de salderingsgrens?

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Voorbeeld 1

Uw energiebedrijf levert u 3500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door u terug geleverde energie 1000kWh afgetrokken. U moet nog voor 2500kWh betalen.

Levert u meer terug dan uw energiebedrijf levert?

Dan krijgt u een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een terugleververgoeding. Uw energiebedrijf bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.

Voorbeeld 2

Uw energiebedrijf levert u 500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net.

De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700kWh die over blijft ontvangt u een terugleververgoeding.