Energie besparing, lees onze bespaartips

In uw huis gaat veel energie en warmte verloren. Met onderstaande praktische tips kunt u uw energieverbruik aanzienlijk terugdringen. U spaart het milieu én profiteert van een lagere energierekening. Dat zijn genoeg redenen om met deze tips aan de slag te gaan.


HotSwitch-Euro


1. Gebruik lichte kleuren
Een eenvoudige manier om energie te besparen is om de muren, plafonds en vloeren in uw huis een lichte kleur geven. De lichte muren weerkaatsen het buitenlicht, zodat de lampen minder snel aan hoeven.


2. Isoleer de muren
Muurisolatie helpt het warmteverlies beperken. Spouwmuren kunt u isoleren door ze te vullen met bijvoorbeeld polystyreen, glaswol of rotswol.


3. Voorzie de ramen van dubbelglas
Het is een feit dat 37% van de energie verloren gaat via de ramen. Wanneer u de ramen voorziet van dubbelglas verminderd u het warmteverlies en zo bespaart u op uw energiekosten. Er zijn verschillende soorten isolatie voor ramen en kozijnen op de markt: dubbel glas, HR glas, HR+ en HR++ glas.


4. Zorg voor een goede vloerisolatie
Via de vloer verdwijnt ongeveer 25% van de warmte. U kunt vrij gemakkelijk energie besparen door vloerisolatie aan te brengen. De isolatie, bij voorkeur platen van glas- of steenwol, kan het beste aan de onderkant van de kruipruimte aangebracht worden.


5. Plaats radiatorfolie achter radiatoren
Een radiator straalt niet alleen warmte naar de voorkant uit, maar ook aan de achterkant de muren in. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Wanneer u de radiatorfolie aanbrengt achter de radiator, stuurt het folie als het ware de warmte terug de kamer in.


6. Sluit uw gordijnen
In de zomer houdt u met gesloten gordijnen geluid en zonlicht tegen. In de winter houdt u met gesloten gordijnen tocht tegen. Hang de gordijnen echter niet voor de radiator, anders blijft de warmte achter de gordijnen hangen.


7. Isoleer de warmwaterleidingen en CV-leidingen
Het transport van water vanuit de CV-ketel door warmwaterleidingen en CV-leidingen levert warmteverlies op. Dit warmteverlies kan gemakkelijk beperkt worden door de warmwaterleidingen en CV-leidingen met glaswol of buisisolatie te isoleren. Zorg er ook voor dat de warmwaterleidingen zo kort mogelijk zijn, dit verkleint het warmteverlies.


8. Dicht kieren met tochtstrips
Met het aanbrengen van tochtstrips kunt u eenvoudig veel besparen. Wanneer u de tochtstrips aanbrengt moet u er goed op letten dat de kier volledig wordt afgesloten door de juiste dikte tochtstrip te gebruiken.


9. Sluit de schoorsteen af
Een open haard brengt gezelligheid en warmte in huis. Bijkomend nadeel is wel dat een schoorsteen veel warmteverlies veroorzaakt. Als de haard uit is, beperkt u het warmteverlies door de schoorsteen af te sluiten. Zo kunt u tot wel 10% op de stookkosten besparen.