Heffingskorting energie en ODE 2016, wat is het en hoe werkt het?

Plusminus een derde van je energierekening bestaat uit energiebelasting. Daarnaast betaalt ieder gezin dat aangesloten is op het energienet, evenals ieder bedrijf, de heffing ‘Opslag Duurzame Energie’ of ODE. Deze tarieven veranderen per 1 januari 2016. Wat betekent dat?


heffingskorting


Opslag Duurzame Energie
De heffing Opslag Duurzame Energie of ODE wordt sinds 1 januari 2013 door de Belastingdienst geheven. Het geld van de heffing wordt gebruikt om de duurzame productie van energie die relatief goedkoop is op te wekken te stimuleren. De heffing financiert het budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+).

Ondernemers die energie produceren zonder het milieu zwaar te belasten, komen in aanmerking voor de subsidieregeling SDE+. De ODE betaal je via je energierekening. Er wordt hiervoor een toeslag gerekend bovenop de energieprijzen. Je energieleverancier moet de ODE die jij betaalt afdragen aan de overheid.

Voor stroom stijgt de ODE per 1 januari 2016 van € 0,0036 naar € 0,0056 exclusief btw per kWh stroom. Voor gas stijgt de ODE van € 0,0074 naar € 0,0113 exclusief btw per m3 gas. Je betaalt per aansluiting voor de geleverde hoeveelheid energie per jaar. Wanneer je verbruik hoger is dan 10.000 kWh stroom of 170.000 m3 gas per jaar, gelden er andere tarieven.


Heffingskorting energie
Op je energiebelasting krijg je een zogenaamde heffingskorting. Deze belastingvermindering is een vast bedrag per jaar per aansluiting met een verblijfsfunctie, zoals een woning. Je krijgt de heffingskorting voor energie omdat de overheid ervan uitgaat dat niemand helemaal zonder stroom en gas kan.

De overheid heeft energiebelasting in het leven geroepen zodat energie duurder wordt en mensen hopelijk bewuster en zuiniger omgaan met energieverbruik. Maar omdat je zelfs met allerlei energiebesparende maatregelen een basisbehoefte aan energie zult blijven hebben, hoef je geen energiebelasting te betalen over dit onvermijdelijk verbruik.

Daar is de heffingskorting voor energie voor. Je vindt deze korting op je jaarrekening. Per januari 2016 wordt de heffingskorting voor energie voor woningen verlaagd van € 377,33 tot € 376,08 per aansluiting. Ieder huishouden krijgt dus €1,25 minder korting.

Op je energierekening wordt de heffingskorting voor energie verrekend. Omdat je energiecontract vaak niet precies van 1 januari tot 31 december loopt, zie je op je jaarrekening een gemiddelde prijs voor de energiebelasting en een heffingskorting naar rato.


Energieprijzen vergelijken
Omdat de heffing ‘Opslag Duurzame Energie’ en de heffingskorting voor energie voor ieder huishouden gelijk zijn, hoef je daar geen rekening mee te houden wanneer je de energieprijzen van alle energieleveranciers gaat vergelijken. Maar je kunt misschien wel geld besparen op de vaste of variabele tarieven op je energierekening! Door de energievergelijker op HotSwitch.nl in te vullen, wordt het vergelijken van energieprijzen je heel gemakkelijk gemaakt.


Bekijk nu hoeveel jij kunt besparen