Groene stroom goedkoper dan grijze stroom

Groene stroom uit Nederland is goedkoper geworden dan grijze stroom. Dit stelt prijsvergelijker Pricewise op basis van vergelijking – op verzoek van BNR Nieuwsradio.

Prijsstunters doken al enkele jaren geleden met groene stroom onder de gangbare prijzen van grijze stroom en ook grote energieleveranciers als Nuon en Essent hebben zich nu daarbij aangesloten. Deze leveranciers bieden duurzame stroom aan tegen hetzelfde stroomtarief of soms ook een lager tarief dan stroom uit kolen of gascentrales.

Daarbij gaat het om groene energie die binnen Nederland is opgewekt, bijvoorbeeld met windturbines in de polder of de windparken in de Noordzee. Juist binnenlandse groene stroom was lange tijd nog duurder dan grijze stroom.

Prijsdaling

Duurzame stroom daalde met name de laatste jaren hard in prijs. In 2010 was stroom met groencertificaten vaak nog aan de dure kant. Prijsvechters kochten destijds daarom vooral groene certificaten voor stroom in Scandinavië, waar dankzij grootschalige aanwezigheid van waterkrachtcentrales genoeg duurzame energie beschikbaar is.

Nu is de hoeveelheid zonnecellen en windturbines in Europa sterk gestegen waardoor er meer aanbod is in groene stroom. Ook zijn windturbines een stuk groter geworden waardoor de prijs per megawattuur stroom lager uitvalt dan enkele jaren geleden.

Veel huishoudens nemen mede door de lagere prijzen nu groene stroom af. Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom.

Subsidie

Wel is Nederlandse groene stroom nog altijd gesubsidieerd. De overheid legt een bedrag bovenop elk opgewekt megawattuur stroom, waardoor de consumentenprijs uiteindelijk vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een gas- of kolencentrale.

In de totale kosten blijft met name windenergie op zee nog aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld energie uit een kolencentrale.

Bron: FD.NL