Massale overstap op goedkopere energie

GasmeterNiet eerder wisselden zo veel Nederlanders van energieleverancier. Bijna 1 op de 7 huishoudens (15,1 procent) stapte vorig jaar over, blijkt uit de Energiemonitor 2015 die de Autoriteit Consument en Markt donderdag presenteert. Dat is 2 procent meer dan in 2014.

Het overstapgedrag betekent niet dat Nederlanders ontevreden zijn over hun leverancier. 80 procent is juist zeer content met de dienst­verlening. De reden voor het vele switchen is voor de meeste huishoudens puur de prijs.Nóg een record: dankzij het vele overstappen en de dalende olie- en gasprijzen betaalden huishoudens nog nooit zo weinig voor hun gas en licht. Een gezin van 4 kinderen is dit jaar gemiddeld 1661 euro per jaar kwijt aan energiekosten. Dat is 78 euro minder dan vorig jaar en 121 euro minder dan in 2014.Die daling is extra opmerkelijk, omdat de netbeheerkosten en energiebelasting juist licht stijgen doordat het kabinet komende jaren meer wil investeren in het opwekken van duurzame stroom. Al met al gaat het volgens toezichthouder ACM prima met de energiemarkt, sinds die in 2004 is geliberaliseerd.

Voordelen
Inmiddels strijden 50 aanbieders actief om de gunst van de consument. Mede dankzij websites als Gaslicht.com en Pricewise, en energieveilingen door de Consumentenbond, is bijna de helft van het aantal huishoudens (49 procent) sinds 2004 minimaal eenmaal overgestapt. Ook de ACM zelf verspreidt actief de voordelen van overstappen: wisselen van energieleverancier kan tot wel 375 euro schelen op de jaarlijkse energienota. Dat grote voordeel is er vooral voor huishoudens die voor het eerst overstappen.

Ver boven gemiddelde Door de vele reclames van leveranciers en voorlichting van de ACM stappen Nederlanders veel vaker over dan andere Europeanen. Het gemiddelde aantal overstappers in EU-landen bedraagt 6 procent tegenover ons record van 15,1 procent.

Nederlanders nemen ook relatief vaak groene stroom. Een kleine tweederde van de huishoudens kiest voor duurzaam, vaak uit wind­molens. De prijsverschillen in groene stroom zijn minder groot dan bij grijze, maar ze lopen wel op. Het verschil tussen het goedkoopste en het duurste energiecontract op basis van Nederlandse windenergie bedraagt 133 euro.

Bron: ANP.