Welke leveranciers vergoeden de overstap boete?

energienotaWanneer u voor de einddatum van uw huidige contract overstapt naar een andere leverancier, kan uw huidige leverancier een boete/opzegvergoeding in rekening brengen. Uw energieleverancier mag u dan een zogenaamde opzegvergoeding in rekening brengen. Hoeveel dat is, hangt af van het energiecontract dat u heeft en van het moment waarop u stopt. Heeft u een energiecontract voor een jaar en zegt u het contract eerder op? Dan mag er maximaal 50 euro in rekening gebracht worden. Heeft u een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan moet u kijken hoeveel tijd het nog zou duren voordat het contract afloopt als u gewoon was doorgegaan. In onderstaande tabel ziet u hoeveel u dan maximaal hoeft te betalen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze bedragen vastgesteld.

Duur afloop contract Hoeveel moet u maximaal betalen?
Korter dan 1,5 jaar € 50
1,5 – 2 jaar € 75
2 tot 2,5 jaar € 100
Langer dan 2,5 jaar € 125

Let op: Het energiebedrijf mag dit voor gas en voor elektriciteit vragen. Als u met allebei stopt, betaalt u dus maximaal het dubbele bedrag.

Uw energieleverancier mag u tot zes weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen. Wordt de opzegvergoeding later dan deze zes weken in rekening gebracht, dan hoeft u deze opzegvergoeding niet te betalen. Geef dit wel aan het energiebedrijf door.

Een mogelijke boete is voor veel mensen reden om niet over te stappen van leverancier. Daarom vergoeden een aantal energieleveranciers de boete voor u zodat u wel overstapt voor de einddatum. De energieleveranciers die de boete van de vorige leverancier vergoeden zijn bekend bij de klantenservice van HotSwitch. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.