Groene stroom: stabiel marktaandeel en divers aanbod

Het marktaandeel van groene stroom is met 64 procent stabiel vergeleken met andere jaren. Het aanbod wordt wel steeds gevarieerder, zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking.

groene-stroomDit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn Energiemonitor over 2015. De diversiteit van het aanbod maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind bedraagt € 133 per jaar.

De Nederlandse consument heeft op de energiemarkt volop keuze. Ondanks de dalende energieprijzen stapten niet eerder zoveel consumenten over naar een andere energieleverancier. In 2015 was dat 15,1 procent. Nederland scoort hiermee ruim boven het Europees gemiddelde van 6 procent.

Groen kiezen

“Overstappers kunnen tot wel € 375 besparen op hun energienota”, zegt Anita Vegter, bestuurslid ACM. “Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken.”

Consumenten kunnen volgens Vegter ook bewust kiezen voor groen. “ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen, dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.”

Dalende trend

Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie daalt al jaren. Op 1 januari 2016 was dit € 1.661. Vorig jaar was dit nog € 1.739 en in 2014 was dit € 1.782.

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het grootste bedrag besparen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle Nederlanders (49 procent) minimaal één keer overgestapt van energieleverancier.

Een groeiende groep is meer dan één keer overgestapt. De concentratie in de energiemarkt nam in 2015 af, maar is nog steeds hoog. Er zijn inmiddels ruim vijftig energieleveranciers actief in Nederland.