Stroomrekening verder omlaag

WindenergieDEN HAAG – Nederlandse consumenten gaan naar verwachting minder voor stroom betalen de komende tijd. Dat voorziet TenneT, een van de grootste elektriciteitsnetbeheerders in Nederland.

De netbeheerder baseert dit op een verdere daling van de marktprijs voor elektriciteit vorig jaar. Het gaat om de bedragen die de energieleveranciers betalen. Maar volgens TenneT worden deze prijzen doorgaans wel aan consumenten doorberekend. ,,Dat was de laatste jaren ook het geval. Maar in hoeverre consumenten exact gaan profiteren van deze dalingen is moeilijk te zeggen, omdat de stroomprijs uit meerdere componenten is opgebouwd, waaronder belastingen en subsidie”, zegt een woordvoerder.

De gemiddelde jaarprijs voor een megawatt elektriciteit lag vorig jaar op 40 euro, bijna 3 procent lager dan het voorgaande jaar. Toen was de prijs gemiddeld 41 euro en in 2013 zelfs 52 euro.

Zonne- en windenergie uit Duitsland

Volgens TenneT komt de prijsdaling voor een belangrijk deel doordat er grote hoeveelheden goedkopere stroom uit Duitsland worden geïmporteerd. Daar wordt relatief veel goedkope zonne- en windenergie geproduceerd. Volgens de netbeheerder worden deze duurzame energiebronnen steeds goedkoper vergeleken met stroom die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. TenneT verwacht mede hierdoor dat de stroomrekening voorlopig verder omlaaggaat.

Bron: De Telegraaf