Onze energienota gaat fors omlaag in 2016

energienotaDe energierekening gaat volgend jaar enkele tientallen euro’s omlaag. Nuon verlaagt per 1 januari het gastarief met bijna 8 procent en de stroomprijs met zo’n 6 procent.

Een gemiddeld huishouden gaat bij Nuon volgend jaar circa 68 euro minder betalen voor gas en stroom, blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com. Een extra meevaller is dat de netbeheerkosten gemiddeld 7 euro omlaag gaan. Tegenover deze voordelen staat dat de energiebelastingen met ongeveer 40 euro worden verhoogd.

Nuon is vandaag de eerste grote energieleverancier die haar volledige tarieven voor de eerste helft van 2016 bekendmaakt. De kleinere branchegenoot Delta meldde onlangs ook dat klanten volgend jaar enkele tientjes goedkoper uit zijn. Essent gaf al aan dat gas 6,7 procent voordeliger wordt en stroom 4,9 procent, maar kwam nog niet met concrete tarieven.

Vier jaar van dalende prijzen

De energielasten van consumenten gaan al vier jaar omlaag. Dat is te danken aan de val van de olieprijs, zachte winters, beter geïsoleerde huizen, de populariteit van zonnepanelen en het aanbod van goedkope stroom uit het buitenland.

Volgens directeur Ben Woldring van Gaslicht.com kunnen huishoudens maximaal 434 euro extra voordeel behalen door over te stappen van energieaanbieder. “Ieder jaar overstappen levert nog steeds het meeste voordeel op. Al zien we dat sommige leveranciers hun verlengingsaanbod ook steeds aantrekkelijker maken.”

Bron: Telegraaf.nl