Waarom uw energienota straks hoger is

AMSTERDAM – De prijzen van stroom en gas op de energierekening zullen in januari voor het eerst in drie jaar weer stijgen.

Dat voorspelt prijsvergelijker Pricewise op basis van marktontwikkelingen voor de contracten met variabele prijzen bij de traditionele energieaanbieders. Ook de heffing voor duurzame energie gooit er weer de nodige euro’s bovenop.

Per saldo zal een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kilowattuur en 1500 kubieke meter gas zo’n twee tientjes per jaar extra kwijt zijn aan de gas- en stroomcomponent op zijn rekening. Sinds 2014 zijn de variabele prijzen van stroom en gas alleen maar gedaald.

Voor een gemiddeld gezin beliep die daling sinds 2014 zo’n €200 op jaarbasis. De €20 die er in 2017 weer meer voor gas en stroom betaald zal moeten worden, bestaat voor de helft uit extra kosten voor stroom en voor de helft uit duurder gas.

De levering van elektriciteit en gas is goed voor maar een klein deel van de kosten op de energierekening. Ongeveer net zoveel gaat op aan belastingen, terwijl ook nog eens 18% van de totale rekening uit transportkosten bestaan.

Van deze componenten is voor 2017 alleen de opslag duurzame energie bekend, waar de subsidies voor windmolens en andere vormen van groene stroom uit worden betaald. Die stijgt volgend jaar met meer dan 30%, wat neerkomt op €16 meer op jaarbasis voor een gemiddeld gezin. Op basis daarvan kan dus nu al voorspeld worden dat de rekening gemiddeld €36 stijgt tot gemiddeld €1724.

Hoe hoog de overige belastingen en transporttarieven voor het komend jaar zullen uitvallen, wordt waarschijnlijk in december bekendgemaakt. De netbeheerders lijken van plan de kosten op jaarbasis met enkele euro’s tot bijna twee tientjes per huishouden te verhogen, maar moeten hierover nog in gesprek met de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Hans de Kok, directeur van Pricewise, verwacht dat er weinig verschil zal bestaan tussen de prijsstijgingen die de traditionele aanbieders van variabele contracten zullen doorvoeren bij het vaststellen van de nieuwe tarieven. Dit zijn vooral de voormalige lokale en regionale energiebedrijven, zoals Nuon, Essent, Eneco en Delta.

Opmerkelijk is volgens de Kok het feit dat veel contracten waarin de prijs voor een jaar is vastgelegd nu goedkoper zijn dan de variabele contracten, waarbij vaak ook nog extra lokkertjes komen. „En we verwachten voor het volgende moment dat de variabele contracten worden aangepast, per 1 juli, geen verlaging van tarieven. Dan zien we eerder een verhoging.”

De prijsontwikkeling die Pricewise schetst, is gebaseerd op voorspellingen die het bedrijf zelf heeft gemaakt.

De drie grote energieleveranciers Nuon, Essent en Eneco hebben zelf nog geen tarieven voor 2017 bekend gemaakt. Het relatief kleine Delta deed dat deze week wel, en kwam met een gemiddelde stijging van €19 voor de levering van gas en stroom.

Van de drie grote spelers zegt alleen Eneco zich te herkennen in de prijsontwikkeling die Pricewise voorziet. Essent zegt juist te verwachten dat het zijn tarieven in januari lager vast kan stellen. „De voornaamste reden hiervoor is dat de variabele leveringskosten voor een groot deel te linken zijn aan de inkoopkosten en die dalen bij Essent/energiedirect.nl voor aankomend half jaar nog wel”, laat een woordvoerder weten. Hoe hoog de tarieven daadwerkelijk uitvallen, maakt Essent in december bekend.

Volgens Nuon spelen er voor het bepalen van de prijs voor de individuele klant meer factoren en producten mee en is er daarom ook geen sprake van ’zoiets als één tarief’.

Oorzaak voor de verhoging van de stroom- en gastarieven ligt voor een groot deel in de prijsontwikkelingen op de markt voor kolen en gas. De prijzen van de belangrijkste brandstoffen waar de grote elektriciteitscentrales nog steeds op draaien, zijn de laatste maanden weer aan het oplopen, nadat ze net als de olieprijs lange tijd daalden.

 

Lees het volledige artikel